Badalona

Per una televisió pública, plural i de qualitat

Ningú és aliè als temps convulsos que es viuen al nostre país actualment, és per aquesta raó per la qual els ciutadans reclamen informació que els ajudi a decidir de forma clara quina opció triaran per defensar els seus interessos. En una societat madura i democràtica, els ciutadans hem de poder exigir als mitjans, i especialment als públics, informació veraç i objectiva, ja que aquest és un dels pilars bàsics dels països democràtics. Tot i això, quelcom que semblaria senzill en un país com el nostre, s’ha tornat una anomalia. Els ciutadans de Catalunya assistim cada dia a com cada vegada més, la nostra televisió pública, TV3, emet la informació de forma esbiaixada, manipulada i que no compleix els estàndards mínims que s’exigeixen a una televisió pública. El cas de Tv3 és especialment sagnant ja que ens afecta a tots i totes com a catalans, però des de les JSC de Badalona, volem deixar clar que el nostre manifest no és un atac directe contra Tv3, sinó que volem denunciar totes les televisions públiques de l’estat espanyol que no estan al servei dels ciutadans sinó que s’han convertit en instruments del poder polític.

Fa anys, la televisió pública de Catalunya, era considerada una de les televisions amb més qualitat a l’estat espanyol i era respectada per gairebé tots els ciutadans de Catalunya, fos quina fos la seva ideologia, però lamentablement, les coses han canviat. Al 2013, el periodista Manel Fuentes es va acomiadar del programa setmanal “ El Matí” de Catalunya Radio, realitzant aquestes declaracions: “No me podía permitir hacer una radio independentista”. En els últims temps, els professionals dels mitjans públics catalans han rebut pressions per convertir els mitjans públics en altaveus del procés independentista magnificant les seves virtuts i criticant les altres opcions polítiques. Lamentablement, les denuncies de professionals segueixen i cada vegada van a més. Un altre focus de polèmica en el qual s’ha vist involucrat TV3 es va produir per la cobertura realitzada en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, ha qüestionat obertament la línia editorial de la cadena, esgrimint que cap causa mereix llençar a la paperera la imparcialitat i la neutralitat de la qual gaudien anteriorment. Des de les JSC de Badalona, no critiquem en cap moment que s’informi als ciutadans sobre el procés que s’està vivint a Catalunya, no obstant, el que no podem tolerar és que a la televisió de tots només es parli d’aquesta opció i dels partits que la defensen, arraconant als demés partits a la marginalitat informativa. Si el cas de Tv3 és greu, no deixa de ser pitjor el cas de TV1, una televisió que, durant l’època de govern Zapatero era considerada una de les televisions públiques de més qualitat de tota Europa, rebent els seus informatius tot tipus de premis internacionals, i que ara, amb el canvi de govern, només és coneguda per la seva manipulació informativa, per programes de “telemendicitat” i per la censura que han denunciat els treballadors de la cadena. Des de les JSC lamentem que televisions com Tv3 i Tv1, que havien gaudit de gran prestigi, actualment siguin comparades amb altres televisions públiques com Telemadrid o la difunta Canal 9, televisions que esdevenen directament altaveus del Partit Popular amb casos realment vergonyosos com el de la televisió pública madrilenya, coneguda per la seves constants caces de bruixes ideològiques, purgues laborals al personal que no fos proper al govern i constants expedients de regulació, tot això, mentre pagaven a Hermann Tertsch , periodista de dubtós prestigi, 562 euros per programa.

Per finalitzar, des de les JSC de Badalona volem afirmar que en cap moment ens hem alineat a la postura de partits com C’s, que demana el tancadament de la televisió pública catalana. Defensem el paper dels mitjans de comunicació públics com a eina de difusió de la llengua catalana i com una mostra de la identitat catalana que mai s’hauria de perdre. El que si que volem deixar clar, és que volem sortir de la bombolla en la qual viu instal•lada la nostra societat en la qual, si critiques quelcom català, ets immediatament titllat d’anticatalà. El que defensem des de les JSC de Badalona és una televisió pública, plural i de qualitat, al servei de tots els ciutadans de Catalunya, i que compleixi la seva tasca primordial, que és la de donar una informació veraç. És per això que realitzem aquest manifest, per reclamar que la televisió pública catalana, vital per al nostre país, torni a ser la televisió de tots els catalans i catalanes.

 

Alejandro Moreno Marmol, Secretari Adjunt de polit. Municipal

JSC Badalona